Hari raya telah menjelang tiba pada 1 Syawal 1436H bersamaan 17 Julai 2015M. Hari raya hari yang meriah. Hari kemenangan untuk umat islam yang telah berpuasa sebulan di bulan Ramadhan.
Jom kita review apa masakan kita pada hari raya.. pasti ada ketupat kan..
Macam mana nak buat ketupat? Meh kita bagi 7 langkah yang mudah untuk difahami..
1. Petik daun kelapa muda.. orang jawa kata "janor".. daun kelapa yg muda ni berwarna kuning.. daunnya lembut dan mudah untuk dianyam. pastu potong daripada batangnya sehelai-helai..
daun janor yg telah sedia utk dianyam
menganyam ketupat
3. setelah siap dianyam.. mula untuk memasukkan beras ke dalam kelonsong ketupat tersebut.. ambil beras ikut sukatan banyaknya ketupat yg telah dianyam.. basuh beras bersih2..
beras yang telah dibasuh dan ketupat yang telah siap dianyam
4. mulala sesi mengisi beras ke dalam kelonsong ketupat.. masukkan beras sebanyak 3/4 daripada ruang kelonsong tersebut.. jangan isi penuh atau terlalu penuh.. ketupat akan jadi keras sgt.. tak sedap utk dimakan..
masukkan beras ke dalam kelonsong ketupat
5. sebelum tu, perlu didihkan air dalam periuk untuk merebus ketupat tersebut.. sementera mengisi beras dalam kelonsong ketupat tu siap, air pun dah mendidih.. ketupat diikat bersama 5 biji untuk senang dikira dan mudah untuk diangkat nanti..
ketupat yang telah sedia untuk direbus
6. ok, air pun dah mendidih, ketupat pun dah siap diisi beras.. masa untuk merebus.. masukkan ketupat yang telah diikat berlima tadi ke dalam air yang telah mendidih.. kemudian tutup periuk dan tunggu ketupat masak.. ketupat direbus selama 3/4 jam untuk dapatkan ketupat yg sedap dan tahan daripada basi.. sambil2 tu kene tengok la airnya.. kalau dah nak kering, cepat2 tambahkan air panas, jangan air sejuk tau.. ketupat akan terbantut nanti.. kalau tak tgk pulak.. jadila ketupat hangus... sbb dah kering airnya.. hihihi
ketupat sedang direbus
7. Masukkan ke dalam periuk tadi kul 11 pagi.. kita angkat kul 3 petang.. 4 jam kami rebus ketupat ni.. sekarang dah siap ketupat.. dan sedia untuk dimakan... nampak tak.. tadi kita dah ikat berlima kan.. senang untuk diikat.. dan digantung.. kenapa nak kene gantung?.. sebab bagi ketupat tu betul2 kering dan tos daripada air rebusan tadi.. supaya tahan lama dan tak cepat basi.. tapi biasanya memang tak sempat basi pun.. ketupat dah habisss..
dah siap... sedia untuk dihidangkan
Selamat mencuba dan menjamu selera.. ketupat sedap dimakan bersama kuah lodeh, rendang dan kuah kacang..
Tapi tahun ni, saya tak buat rendang, tak buat kuah lodeh dan tak buat kuah kacang..
Saya masak, sambal goreng, kuah sup tulang dan sambal telor je.. sbb dah tak cukup masa dan esok dah nak raya...
Inila menu dipagi raya.. masih bertutup sbb belum ada yg makan..
semuanya pegi sembahyang raya..
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,
MAAF ZAHIR DAN BATIN
No comments:
Post a Comment